Ónod község honlapja - Köszöntő
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználó név
Jelszó *
Emléklezz rám

Polgármesteri köszöntő

Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit, aki bármilyen okból érdeklődést tanúsított Ónod Község iránt és ellátogatott a weboldalunkra.

Engedje meg, hogy az internet virtuális világán keresztül mutassam be Önnek Ónodot.

Ónod, Észak-Magyarország területén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Miskolci kistérségben, a Sajó folyó mentén helyezkedik el.

 

 Történelmének gyökerei, olyan örökséget hagytak hátra a jövő nemzedékének, mint:

Az Ónodi vár, Borsod Vármegye első kővára. A vár melletti mező, ahol 1707-ben az ónodi országgyűlést tartották, II. Rákóczi Ferenc vezetésével. Ez az országgyűlés rendelkezett a Habsburg-ház trónfosztásáról.
A Vár u. 17. alatti tájház, mely a Sajó mente egyik legszebb népi műemléke.
A település római katolikus temploma mely a 18. század végén épült, harangját Rákóczi György adományozta a falunak.
A református templom alapjait szintén a 18. század végén tették le, szószéke és berendezése 17. századi. A templom előtt áll az ónodi országgyűlés 200. évfordulójára 1907-ben állított emlékoszlop.
Az 1700-as évek közepén épült Török kastély, ahol ma iskola működik.
Ónod híres szülöttei: Lorántffy Zsuzsanna, Kazinczyné Török Sophie, Dálnoky Nagy Sámuel és Werner Gyula író is.
Minden hónap első csütörtökén kerül megrendezésre a messze földön híres, ónodi állat és kirakodó vásár, mely több mint hatszáz éves múltra tekint vissza.

Múltunk történelmi és természeti értékeit megőrizni egyetemes feladatunk. Ezen túlmenően a változások előidézőiként maradandót alkotni és hátrahagyni az utókornak a legfontosabb küldetés.

Az Önkormányzatunk céljai között szerepel, megfelelni a helyi lakosok igényeinek és világunk változást sürgető kihívásainak is. Fontosnak tartom, hogy az itt élő emberek éppúgy, mint a vendégként, látogatóként hozzánk érkezők tájékozódhassanak, információt kapjanak településünk mindennapjairól.

Ónod mindenkié, aki a közösségünk életét megőrizni, építeni és jobbá tenni akarja.

Ónod jövője az összefogás erejében van!

Köszönöm, hogy elolvasta e rövid köszöntőt, és ha kérdése van szívesen állnak rendelkezésére a Polgármesteri Hivatal munkatársai, illetve aki Önt köszöntötte:

Tarnóczi József
polgármester