Ónod község honlapja - Ónodiak Halason – akkor és most - 2012. április 28.
Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználó név
Jelszó *
Emléklezz rám

Archívum

Ónodiak Halason – akkor és most - 2012. április 28.

A „kegyeleti kapcsolat” Mészáros Kálmán helytörténész ötlete alapján Mester Sándor tanár úr kezdeményezésére kialakulóban van. Ezt a tényt állapítottuk meg 2012. április 28-án délután, amikor hazafelé indultunk Kiskunhalasról 8 fő, akik az Ónod Község Önkormányzata és a Lorántffy Zsuzsanna Honismereti Egyesület képviseletében tettünk látogatást.

Mi is a történelmi háttere kapcsolatteremtő utunknak?

1703. október 5-én zajlott le a halasi csata, amelyben 234 kuruc katona esett el. A katonák nagy része vidékünkről származik, a kutatások név szerint is megemlítenek 7 ónodi illetőségű személyt, akik részt vettek a csatában. 6 meghalt, 1 megsebesült.
A Kiskunhalason tevékenykedő kutatók, helytörténészek Mészáros Kálmán és Mester Sándor ötlete az, hogy emlékhelyet alakítanának ki és a katonák szülőhelyéről származó fa ültetésével egy kegyeleti kapcsolat, jönne létre a két település között.

Így kaptunk felhívást, hogy az áldozatul esett kuruc katonáknak az Ónod községtől kapott fa állítson emléket. Örömmel tettünk eleget a meghívásnak. Hársfacsemetét választottunk, mert a Lorántffyak címerében ennek a fának egy ága és két levele látható.

Meghatóan szép fogadtatásban volt részünk Kiskunhalason.
A faültetés ünnepélyes keretek között zajlott a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola Kollégiumának arborétumszerű kertjében.

Vendéglátóink között volt Kiskunhalas polgármestere, a középiskola igazgatója, és helyettese, az ötletgazdák Hagyományőrző Katonai Egyesület, a középiskola diákjainak képviselői, a Halasi TV és helyi lakosok.

Az ünnepélyes faültetés után megtekintettük a középiskolát, megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát.

Látogatást tettünk a Thorma János Múzeumba és a világhírű Csipkeházban, majd a Búsuló kuruc szobra előtt kegyelettel adóztunk a kuruc katonák földi maradványai előtt.

A nap során élvezhettük házigazdáink gondoskodó vendégszeretetét és a finom ételeket.
Különleges ötlet megvalósulásának részesei lehettünk.
Sokáig fogunk rá emlékezni.
 Köszönjük a mai halasiaknak.


Ónod, 2012. május 1.                                                                          Fazekas Erzsébet
                                                                                                                elnök